Poliisin ajoneuvokalusto vanhenee entisestään, kun vuoden 2025 ajoneuvovaihtorahoista leikattiin kolme miljoonaa euroa. Poliisi olisi tarvinnut valtakunnallisesti 15 miljoonaa euroa, mutta saikin vain 12 miljoonaa.
Itä-Suomen poliisilaitoksella se tarkoittaa, että kymmenkunta poliisin pakettiautoa eli maijaa, jotka olisi pitänyt vaihtaa tänä vuonna uusiin, jää vaihtamatta. Poliisin hälytysajoneuvojen käyttöikä on keskimäärin nelisen vuotta, enintään viisi vuotta.
– Kun hälytysajoneuvon mittari alkaa näyttää 300 000–350 000 kilometriä, viimeistään siinä kohtaa auto olisi järkevää vaihtaa uuteen. Siinä vaiheessa huollot ovat kalliimpia ja auton korikin jo niin pehmeässä kunnossa, ettei se ole enää käyttäjäystävällinen ja turvallinen, Itä-Suomen poliisilaitoksen ajoneuvovastaava ja luottamusmies Eerik Soininen toteaa.
Soininen arvioi, että säästöjen takia vanhoilla autoilla joudutaan ajamaan vuoden tai puolitoista odotettua kauemmin. Se tarkoittaa, että autojen mittariin kertyy pahimmillaan 500 000 kilometriä.
– Siinä kohtaa autoon on pitänyt vaihtaa kaikki kuluvat osat kerran tai kaksi. On ihme, jos moottori kestää tuollaiset kilometrimäärät uusimatta, sillä ne ovat usein alkaneet paukkua jo reilut 300 000 kilometriä ajetuissa autoissa, Soininen kertoo.

Korjaukset maksetaan poliisilaitoksen omasta budjetista
Poliisihallitus hankkii ja maksaa ajoneuvot sekä niiden varustelun, mutta muun muassa polttoainekustannukset ja korjaukset maksetaan kunkin poliisilaitoksen omasta budjetista.
– Ajoneuvon moottoriremontti maksaa reilut 10 000 euroa. Raha siihen pitää etsiä muista kohteista, kuten muista tarvittavista hankinnoista. Pahimmillaan sen vuoksi säästetään henkilöstökustannuksista eli poliiseja on vähemmän töissä silloin, kun työaika on kalliimpaa, esimerkiksi viikonloppuisin tai yöaikaan, Soininen sanoo.
Itä-Suomessa välimatkat ovat pitkiä. Hälytyspartio saattaa ajaa yhden työvuoron aikana 500 kilometriä. Yksi säästötapa vanhojen ajoneuvojen kanssa on käydä harvemmin harvaan asutuilla alueilla ja siten säästää kertyviä kilometrejä.
– Se ei tietenkään ole mikään optimaalinen tilanne ja usein viimeinen oljenkorsi, minkä avulla säästetään, Soininen sanoo.
Hänen mukaansa ajoneuvoista pyritään aina pitämään niin hyvää huolta, että kuljettaja voi luottaa siihen. Hälytysajoneuvoja huolletaan kahden kuukauden välein. Huoltamolla autoista tarkistetaan joka kerta muun muassa alustan kunto, jousitus ja iskunvaimentimet.
– Korjautamme autoja ennakoiden ja etsien piileviä vikoja, jotta ajoneuvot ovat luotettavia, eivätkä leviä tielle kesken hälytysajon.
Maija on poliisin tärkein ajoneuvo, sillä sen avulla viranomainen pystyy tekemään lähes kaikkea poliisityöhön liittyvää. Hallinnossa on käytössä myös muita ajoneuvoja, kuten moottoripyöriä ja moottorikelkkoja, mutta niiden vaihtoväli on pidempi esimerkiksi käytön kausiluonteisuuden takia.
– Moottoripyörät ovat myös edullisempia vaihtaa uusiin. Yhden maijan hinnalla saa viisi tai kuusi moottoripyörää, Soininen sanoo.
Hybridiautot eivät sovellu pitkiin välimatkoihin
Poliisi on ottanut käyttöön myös hybridiautoja. Itä-Suomen poliisilaitoksella niitä käytetään tällä hetkellä lähinnä lyhyissä siviiliajoissa. Soinisen mukaan isommissa kaupungeissa Itä-Suomessakin on jo hyvin latauspaikkoja, mutta pienempien paikkakuntien poliisiasemilla niitä ei vielä ole.
– Sähköistä maijaakin on Suomessa kokeiltu, mutta se ei ainakaan vielä sovellu alueille, missä välimatkat ovat pitkät; sähköautojen toimintasäde on vielä liian lyhyt. Meillä siirtymät ovat usein 50 kilometriä suuntaansa, ja jos lujemmassa vauhdissa toimintasäde on noin sata kilometriä, pitäisi latauspaikan olla suoraan kohteessa, minne mennään. Ainakaan vielä emme sähköllä pärjää.

Soininen on toiminut poliisina 36 vuotta. Uransa aikana hän on nähnyt taloudellisesti parempia ja huonompia vuosia. Viime vuosiin saakka poliisin ajoneuvokalusto on saatu pidettyä tyydyttävällä tasolla valtakunnallisesti.
– Nyt tuli aika radikaali säästötoimenpide. Menee vuosia, että saamme kaluston kunnon edes samalle tyydyttävälle tasolle kuin vaikkapa vuonna 2022. Kalustohan kuluu ja vanhenee koko ajan.
– Vaikka saisimmekin lisäbudjettia, vie aikaa, että hälytysajoneuvo saadaan rakennettua ja varusteltua. Poliisissa emme voi vain mennä autokauppaan niin, että auto olisi heti seuraavana päivänä hälytysajossa. Saa nähdä, mitä tulevaisuus tuo. Tämä on hankala tilanne.
Ajoneuvoja monenlaisiin tarpeisiin:
- Poliisilla on erilaisia ajoneuvoja, kuten henkilö- ja pakettiautoja eli maijoja. Sen lisäksi käytetään muun muassa automaattikamera-autoja, moottoripyöriä, skoottereita, veneitä, vesiskoottereita, moottorikelkkoja, mönkijöitä, polkupyöriä sekä kevyitä sähköajoneuvoja.
- Suurin osa poliisin autoista on varusteltu hälytysajoneuvoiksi.
- Poliisin autokalustoon kuuluu myös kuorma-autoja sekä erilaisia kevyesti panssaroituja autoja.
- Käytössä on myös täyssähköautoja ja hybridiautoja, joita käytetään yleensä kiireettömien tehtävien hoitamiseen.
Lähde: www.poliisi.fi
Osallistu keskusteluun
Ei kommentteja