Siirry sisältöön
Kolumni

Ei voi ymmärtää

Ovea on kolkuteltu, mutta sitä ei kysyjälle ole suostuttu avaamaan. Ihan vain kiinnostaisi, miksi vain meille valtion väelle annettaisiin rippeet, kun muut saavat järjestään 7,8 prosenttia.


Outi Ahonen

Julkaistu

Kommentit (0)
Tulosta artikkeli
Kuuntele artikkeli
0:00 / 0:00

Mikä tätä Tellusta oikein vaivaa? Muutama ukko pyörittää maanosatasolla isoa rulettia keksien päivittäin aina uusia Minulla onkin parempi aivoitus kuin sinulla -töräytyksiä. Pörssit sekoilevat, teollisuus yskii, taloudet taantuvat. Tullien kerääjät ovat ylityöllistettyjä. Kaivetaan syviä poteroita, ei perunoille, vaan yksittäisille ”valtiojohtajille” näiden vetäessä kansalaisia perässään. Osa käy sotaa asein, osa sanan säilällä. 

Kotimaassa vaalihuuman ollessa kuumimmillaan puheenjohtajat kiihdyttivät itseään ja toisiaan illasta toiseen sillä, miten mummot pyörivät soterallissa. Äänestäjille oli entisen Kuka ehdokas vastaa näkemyksiäsi -kyselyn sijaan luettavana listauksia ehdokkaiden rötöslistoista. 

Eikä tässä vielä kaikki! Valtion työmarkkinalaitos huikkasi maaliskuun alussa, että se on 6,3 prosenttia, ottakaa tai jättäkää, ja sulkeutuivat koppiinsa. Perustelematta. Ovea on kolkuteltu, mutta sitä ei kysyjälle ole suostuttu avaamaan. Ihan vain kiinnostaisi, miksi vain meille valtion väelle annettaisiin rippeet, kun muut saavat järjestään 7,8 prosenttia.

Vetoavat nopeasti kyhättyyn säädäntöön, jonka mukaan vientialojen sopimukset ovat rajana oleva taivas. Olen katsellut tätä touhua yli 30 vuotta, eikä ikinä ole tullut edes päivällisviiniä nauttiessani tunnetta, että palkkani ohittaisi lähiaikoina satamapoikain liksat.

Mutta näin sitä sitten on tultu lakkovaroitusten antamisen ja jo ensimmäisen lakonkin äärelle. Kuin poliisit vuonna 1976 ja Hanska pitää 1986. Kokemusasiantuntijuus on koneiston osalta vähissä ja toimintoja on pitänyt luoda käytännössä alusta lähtien. 

Vastikään vietetyiltä liiton aluetoimikuntien ja yhdistysten puheenjohtajien koulutuspäiviltä jäi päällimmäiseksi mieleen, että osallistujia pöyristytti melko lailla valtiotyönantajan asenne. Meitä on vuosi vuodelta vähemmän, koulutustasomme on kohentunut huomattavasti ja tässäkö sitten kiitos.

Vanhaliittolaisena olen kokenut Hanska pitää -ajan. Eihän se mukavaa aikaa ollut kenellekään. Siitä huolimatta hieman läikähti, kun osallistujien keskuudessa vallitsi yksimielisyys siitä, että tarttee tehdä jotain. Tässähän ei ole kyse pelkästä 6,3 prosentista, vaan mitä kerrannaisvaikutuksia tarjouksen hyväksymisestä seuraisi jatkossa. Jotain todellakin tarttee tehdä ja nyt!

Päätän Hanska pitää -ajalta lakkotansseissa käytetyn yhteislaulun Palkkakuopan yli marssikaamme -säkeeseen (Sävel: Kalle Kustaan muori):

Vaativaankin työhön oomme kaikki tottuneet, 
toisten vuoksi toimineet ja vastuun kantaneet.
Nyt on tullut vuoro meidän ääntä korottaa.
Emme voi enää odottaa.
Palkkakuopan yli marssikaamme, 
palkkaluokan yli marssikaamme, 
palkkakuopan yli marssikaamme.

Parempia aikoja odotellessa, Maksava jäsen

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Puheenjohtajalta

Vailla toisin toimimisen mahdollisuutta

Alkuperäisen suunnitelman mukaan minun oli määrä viime viikonloppuna osallistua poliisien maailmanliiton ICPRA:n hallituksen kokoukseen. Sen jälkeen oli tarkoitus lähteä avaamaan Euroopan kattojärjestömme EuroCOPin Spring Committee Meetingiä Rhodoksella. Suunnitelmat muuttuvat ja sille on hyvä syy: myös SPJL:n jäsenistöä on nyt lakossa. Maailmanliiton kokouksen sijaan keskustelu valtakunnansovittelijan kanssa jatkui sunnuntai-iltana, jolloin sovittelija antoi ensimmäisen sovintoesityksen JUKOn, JHL:n […]

Näkökulmia·Puheenjohtajalta